Przebrać orzechy i grubo posiekać. Daktyle wydrylować i pokroić. Morele pokroić. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli parowej dodając łyżkę kremówki. Dokładnie wymieszać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem, dodać morele, daktyle i orzechy. Garść bakalii zostawić do ozdoby. Ubić śmietanę. Dodać łyżkę śmietany do masy serowej, wymieszać, żeby masa była mniej ścisła. Następnie delikatnie, kolistymi ruchami wmieszać pozostałą bitą śmietanę. Na krążku bezy rozprowadzić krem, wylać na krem strużki rozpuszczonej ale nie gorącej czekolady, przykryć drugim krążkiem. Posypać bakaliami.
Tort można przechowywać w lodówce jeden dzień. Niestety pod wpływem wilgoci z kremu, beza straci pierwotną chrupkość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz